Varför är nästan alla traders baissade?

Det är frågan som jag har ställt mig allra mest under min karriär. Den otvivelaktiga sanningen “Börsen går upp på sikt” köps inte av kortsiktiga handlare. Jag kan bara prata ur mitt egna perspektiv och för min del så har jag verkligen fått kämpa för att få bort den “baissiga känslan” ur kroppen. I dagsläget tvingar jag mig till att ha innehav. 

“Jag ska ju gå i pension någon gång”    

“Aktier går upp på sikt”   

“Centralbankerna kommer att rädda alla”

Ja, vilka andra ursäkter kan man hitta på för att äga företag som man verkligen tror på? 

En förklaring kan att många av dessa traders har varit i marknaden länge. Man vet hur snabbt det kan gå på nedsidan och är därför villig att missa uppgångarna för att inte behöva åka med när det väl tar fart nedåt. 

Samtidigt älskar vi baisse. Många av oss kan hantera volatilitet bra vilket blir ofta lönsamt. Å andra sidan vill man ha långväskan så tom som det bara går så att man kan fylla på den i nästa krasch. När man väl köper i “kraschen” så säljer man ut i öppningscallen dagen efter och väntar på nästa våg ner. Det är av den anledningen som denna tweet träffar rakt i hjärtat:

Jag tror att det är mycket lättare att ha en portfölj med långinnehav om man inte stirrar på den varje dag. Man har ett jobb eller annan sysselsättning som tar bort koncentrationen från den. Jag kommer inte åt min långportfölj via infront. Anledningen till det är att jag vill skapa en “barriär” om jag nu ska sälja ut något. Jag har många gånger fått tanken “Nu ska börsen gå under” intradag. Hade jag haft långportföljen lättillgänglig hade nog många innehav sålts. 

Jag har ändå inte lyckats hålla mig borta från att hyvla av lite långinnehav i studsen som har varit. Rätt eller fel får tiden utvisa.

2 thoughts

  • Cognitivt medvetande, vilket är rätt häftigt. Att veta hur man brukar göra när det bränner till, om det är bra, dåligt och ska man göra det igen?

    Min grundkänsla är att sälja allt jag har och aldrig mer ha aktier när det exploderar på nedsidan. Det brukar inte vara så bra.

    • Ja, det är väldigt intressant hur man känner av sitt eget beteende snarare än marknadens. Brukar också vara väldigt svårt att trotsa det, men det är väl den förmågan som separerar de bra investerarna från de dåliga.

Lämna ett svar