Vad är inprisat?

Jag såg någon på twitter häromdagen som skrev att eftersom börsen har vänt upp så är det värsta av corona är förbi eftersom marknaden är framåtblickande. Men så lätt tror jag inte att det är.

Efter stängningen i torsdags kom det ut information om att Gileads preparat har visat lovande behandlingsresultat. Marknaden rusade givetvis på denna optimism. När marknaden väl var upp i förhandeln i fredags så kom de ut och sa att man ska vara försiktig med att tolka resultaten. De menade att man hade alldeles för lite data för att kunna påvisa den statistiska signifikansen. Prisade marknaden in det omgående? Nej, alla ryckte på axlarna och haussen fortsatte. Börsen stängde nära dagshögsta. Det finns alltså en del obesvarade frågor som illustreras i bilden nedan:

Så hur många döda prisar börsen in idag kontra fyra veckor sedan? Hur stora stimulanser prisar börsen in? Prisade börsen in 16 miljoner färre jobb i USA fyra veckor sedan? Är situationen så mycket bättre än för fyra veckor sedan? Jag tror att situationen är väldigt svår att greppa. Även om centralbankerna trycker pengar i rekordtakt så finns det en verklighet utanför deras bubbla. 

Börsen visste väl att dessa människor skulle trängas i den kön fyra veckor sedan.

Men det slutar inte där. Kinas PMI kom in under förväntningarna. Reaktion? Rally. Uber tar stora nedskrivningar och drar tillbaka sin prognos. Reaktion? Rally. Det finns tiotals såna exempel från de senaste veckorna. Betyder de positiva reaktionerna att det värsta är över och att det är nu dags att rusa in i marknaden och köpa? Nja…

Kom ihåg att varje gång du tar en position i något så anser du att priset är fel. Det spelar ingen roll om du anser dig själv följa trenden eller gå emot den. Du tror även att felet kommer att justeras, antingen kommande minuterna eller kommande åren. Här blir frågan om du ska följa priset för att det går upp eller gå emot för att “fundamentan” ser allt sämre ut. Det är ofta väldigt svårt att hitta styrkan att kunna köpa något på dåliga nyheter för att det går upp och sälja på bra nyheter för att det går ner. Men det har varit extra värdefullt i denna snabbrörliga marknad.

Å andra sidan brukar jag alltid fråga mig exakt samma fråga varje gång det har gått alldeles för fort upp (eller ner för den delen) på kort tid. Vilka är det som köper här? Var var dessa köpare 30% längre ner? Jag tror att det är svårt att säga vad marknaden har prisat in, men det är i alla fall inte den största depressionen någonsin.

Lämna ett svar