Stimulanser vs Gravitation

Trillions and trillions and trillions. Det printas så mycket pengar varje dag att det är helt ofattbart. Egentligen kan man inte göra något annat för att när man väl har börjat göra det finns det inget återvändo. The show must go on.

I min senaste krönika skrev jag om att alla kommer så småningom titta på USA och börserna kommer att agera utifrån det. Det var när siffrorna började öka i USA som börserna började falla ordentligt. Trots att börserna bottnade kortsiktigt så verkar inte coronasiffrorna har toppat precis ännu. Trump vill öppna upp ekonomin, vilket är förståeligt. Men när kommer konsumtionen vara på samma nivå som innan krisen? Hur lång tid tror ni det kommer att ta för 16 miljoner jobb att komma tillbaka? Det är en fråga som enligt min mening är omöjlig att svara på, men det kommer att bli väldigt intressant att följa.

FED har verkligen gjort allt de har kunnat. Obligationer köps för rekordsummor, alla som behöver likviditet i dessa tuffa tider har möjlighet att få det. Kortsiktigt så har de gjort rätt. Skulle de inte agera så skulle marknaden handlas betydligt lägre än vad den gör. Visst kan de kan trycka pengar, men de kan inte trycka jobb

Man pratar om att köpa aktier, något som enligt min mening är helt fel strategi. Istället för att få inflation i ekonomin skapar man inflationen bland tillgångar, något som ger upphov till fullkomligt galna värderingar och skevt risktagande. Om man tidigare har skapat det via billiga lån så väljer man nu att ta den raka vägen till och ta risken och köpa aktier istället för att låta någon annan belåna sig och göra detsamma. Klyftorna mellan rik och fattig skulle bli ännu större. Men gamla FED-chefen Yellen tycker ändå att man ska överväga det och det var på kartan redan 2016. Nu är det på agendan igen.

Vad väntar marknaden härnäst? Det är intressant att många verkar tror att det värsta är över, marknaden kommer att studsa upp och ekonomin kommer att följa efter. Här kommer grafer på utvecklingen av SP500 och VIX hittills och hur det såg ut 2008:

Men tanke på att vi har fått en rekordstor nedgång rekordsnabbt så vore det inte konstigt med en studs med samma parametrar. Viktigt här är att lägga märke till att börsen tog nya lägsta i mars 2009 på en relativt låg VIX.

Trenden i marknaden när FED har kommit med stimulanser har varit väldigt tydlig. En stor spik upp som blir såld varpå dagen stänger på minus. Detta följs upp med rally dagarna därpå. När FED kom ut med stimulanser sekunden efter de horribla arbetslöshetssiffrorna i fredags så gick marknaden upp och stängde på plus. Kommer vi få se en stimulansrörelse fast omvänt? Även om det kan finns någon procent kvar på uppsidan tror jag att vi ska ner en bit. Hur stor den biten blir återstår att se.

2 thoughts

  • Mycket bra inlägg! Jag hörde en fondförvaltare uttrycka något liknande när han sa ” det finns inga stumulans- eller centralbanksåtgärder som leverera bildelar till Renault” om varför han var kort fordonsindustri. Ligger mycket i det.

    /Aktiepappa

Lämna ett svar