Statistiken tolkas fel

Det är väldigt populärt inom finans att påstå någonting och sedan backa upp det med en graf som visar att något liknande har hänt förut. Under coronapandemin så har den typen av människor fullkomligt exploderat i antal inom alla råden.

Av diverse anledningar har det på sistone blivit populärt med statistik:

I takt med att det blir alltmer populärt blir det också allt fler som interpreterar den fel. När Covid-19 började sprida sig i Kina såg jag denna graf ett flertal gånger. Den som postade den påstod givetvis att det inte finns något att oroa sig för.

Utvecklingen för samtliga epidemier är i snitt +0.44% på en månad. Denna gång? -33%. Här uppstår givetvis en frågeställning. Hur kommer marknaden reagera nästa gång en pandemi bryter ut? Kommer marknaden att ta det med lugn och tänka på grafen och de medföljande datapunkterna ovan eller kommer recency bias att ta över? 


“Lies, Damned Lies and Statistics.” – Mark Twain


Samtidigt diskuteras Sveriges strategi gällande COVID-19 över hela världen. Vissa förlöjligar den medans andra säger att det är den rätta vägen att gå. Även här har du två sidor som visar sin statistik från olika vinklar:

Om Sverige har gjort bra eller dåligt är en fråga om vilken graf man ska titta på och vad som är en rimlig jämförelse. Strategimässigt har det varit ett vägskäl mellan att stänga ner samhället helt eller ge människorna riktlinjer samtidigt som de får behålla friheten och ta ansvar själva. Sverige, till skillnad från i princip alla länder, valde den sistnämnda. Graferna ovan illustrerar hur statistik användas beroende på om man vill visa att Sverige har gjort bra ifrån sig eller ej.

En annan statistisk fälla är köpa bolag med ett “rimligt PE-tal”, är det statistiskt signifikant att göra det över en lång period eller gör man det för att det var så Buffett blev rik 50 år sen? Har det verkligen funkat lika bra senaste 10 åren som de senaste 50 åren? Men det är en väldigt enkel strategi som baseras på “statistik” och många som blev rika gör så, alltså måste det vara en “genväg till rikedomar”. Vilka bolag har klarat nedgången bäst? Techbolagen. Kan man köpa något i den sektorn till PE 15? Skulle inte tro det.

Som trader är dessa tider väldigt svåra att navigera. Det finns ingen statistik att luta sig mot när man är så långt ut på statistiksvansen som vi är. Saker som sker nu är sånt som aldrig har skett tidigare eller alldeles för få gånger för att man ska kunna dra några slutsatser om vad som kan hända härnäst. Negativa priser i oljefutures, rekordstora tapp i alla möjliga indikatorer, stimulanser som man aldrig skådat tidigare.

Observera att jag inte säger att man inte ska använda statistik i sin handel. Det jag säger är att man ska vara försiktig med hur man tolkar och använder det i sina investeringar.

Lämna ett svar