Flera miljoner jobb är borta

16 miljoner. Det landade USAs “Continuing Jobless Claims” (CJC) på denna vecka. Nästan 10 miljoner fler än under toppen på finanskrisen. Trots det så har börsen bara fortsatt upp varje vecka sedan den första siffran på flera miljoner arbetssökande kom in.

Bild på CJC och SP500 under 2008:

Som man mycket tydligt kan utläsa bottnade SP500 strax innan CJC toppade. Får vi en upprepning nu eller är det något annat som driver rallyt?

Hur ser det ut i Sverige? På ekonomifakta hittar vi följande grafer:

Trenden i Sverige ser onekligen mycket bättre ut än i USA. Anställningsformerna i Sverige ser annorlunda ut än i USA vilket gör att man inte kan sparka människor på dagen på samma sätt. Men världens största ekonomi blöder och det kan man inte förneka. Det är kanske det som har krävt så pass extrema åtgärder från USAs sida, som $1200 checkarna och mer ser ut att komma. Under 2009 försvann 100 000 arbetstillfällen i Sverige, än är vi inte där. Fastighetskrisen i Sverige 90-94 drabbade arbetslösheten hårdare än -08, som man kan se i grafen ovan.

Jag ska vara ärlig och säga att jag aldrig har varit så splittrad i hela mitt liv som jag är nu. Många företag har redan gått i konkurs vilket innebär att dessa jobb inte kommer tillbaka. Än så länge har inget land lyckats öppna upp ordentligt och få ekonomin att studsa upp på samma sätt som börsen prisar in. (Nej, Kina räknas inte.) Alla indikatorer skriker recession men tar man en promenad i stan och tittar in på vissa fik så är det svårt att vara negativ när man ser hur fullsmockat det är. Allt kanske inte går i putten, trots allt.

Lämna ett svar