Bitcoin är trasig

Den senaste tidens utveckling bland kryptovalutor har gjort mig besviken. Det teknologiska påhitt som ska skydda dig mot inflation i en turbulent marknad går ner mest av allt. Men det har givetvis sina anledningar.

Bitcoin, som var väl upp för året gick under $4000-nivån. Man kan rikta all möjlig kritik men det är faktiskt så en fri marknad (en verkligen fri marknad) fungerar. Inga handelsstopp, inga interventioner, inga bailouts. Det var inga kryptobörser som stängde ned för uttag pga fallet i bitcoin. Ett 30-tal fonder i Sverige gjorde däremot det. Varför? Det sades att investerarna riskerade att få felaktiga priser. På kryptomarknaden bestäms priset enbart av aktörerna på marknaden. 

Samtidigt har du plattformar som gynnar utomordentligt risktagande, börser där du kan få 125x hävstång och vara komplett amatör. Risktagandet är helt och hållet i individens händer. 

Precis som på börsen så kom det en ordentlig volatilitetsspik i kryptovalutorna efter att låg volatilitet har härjat under en längre period. Detta skapade en ordentlig likvideringsvåg under hög volym. Alla som hade tagit för hög risk fick stå sitt kast och de som tvivlade blev lämnade på botten med betydligt tommare konto än för en månad sedan. Men vad betyder detta för kryptovalutorna? Är bitcoin död?

När väl alla blev likviderade studsade bitcoin, precis som de flesta andra tillgångar, rejält och var till och med på plus för året igen under en kort stund. Min teori är att några hedgefonder ägde bitcoin och istället för att sälja av sina aktier valde de att sälja bitcoin vilket skapade ett kraftigt säljtryck kortsiktigt. Så även om bitcoin inte är död vore det dumstridigt att kalla den för “safe haven” i nuläget.

Utveckling från årsskiftet för Bitcoin (vit), Guld (grön), och S&P500 (gul)

Min stopp i bitcoin låg under 200-veckors glidande medelvärde så när vi väl studsade upp till $6600-$7000 så stoppade jag hälften. Min position innan raset var alldeles för stor, vilket gav ordentlig tyngd till utvecklingen i mars. Jag förväntade mig inte att bitcoin skulle handlas så lågt som den gör så kort tid innan halvering. Men vi har en extraordinär situation i världen vilket skapar prissättningar som man inte alltid förstår.

Snart kommer den välkända halveringen i bitcoin. Det är nu mindre än en månad kvar till halvering. I samband med den måste bitcoin släppa sin korrelation från guld och SP500, annars anser jag att den inte uppfyller sin “rätta funktion”.

Lämna ett svar